Firemní kultura

Začíná závod o zaměstnance Generace Z

0

Proč vaše firma neuspěje, pokud je nepřijmete

1. Pokud nezaměstnáváte Gen Z, přestáváte rozumět svým zákazníkům

Generace Z (narozená přibližně mezi lety 1997–2012) již nyní významně ovlivňuje trh. Podle společnosti McKinsey bude do roku 2025 tvořit více než 25 % celosvětové pracovní síly. Zároveň ovlivní až 85 % všech nákupních rozhodnutí – ať už jako přímí spotřebitelé (B2C), nebo jako nákupčí v rámci firem (B2B).

Pokud vaši zaměstnanci nerozumí Gen Z, nebudete rozumět ani svému trhu. Firmy, které prodávají produkty pro mladé, ale nemají je uvnitř svých týmů, často dělají rozhodnutí založená na domněnkách, ne na porozumění.

Reálný příklad: Jeden z předních operátorů si podle dat všiml, že mladí lidé méně telefonují. Místo aby jim nabídl atraktivní datové balíčky pro psaní a videochat, snažil se je motivovat k telefonování. Výsledek? Ztráta relevance u mladého publika.

2. Cílit jen na absolventy je chyba. Vítězí ten, kdo si je „vychová“ dřív

Doba, kdy se studenti po promoci rozhodovali, kam půjdou pracovat, je pryč. Podle průzkumu Poštovní spořitelny většina studentů českých vysokých škol pracuje během studia. Více než pětina studentů má dlouhodobou práci ve svém oboru a 14 % má stálou práci, ať už na plný nebo částečný úvazek.

Nejúspěšnější firmy proto navazují spolupráce se studenty už během studia – přes celoroční nebo prázdninové stáže, částečné úvazky, stipendijní programy (ve formě financí nebo i ubytování), možnost napsání bakalářské nebo diplomové práce, dny otevřených dveří, nebo třeba bootcampy či hackathony s vyřešením konkrétního úkolu, který vaši firmu pálí.

Dostanete se tak do povědomí studentů, oni nasají vaši firemní kulturu a po škole na plný úvazek pak máte zaměstnance, kteří do ní zapadají a mohou pro vaši firmu přinášet hodnotu už od prvního dne.

3. Know-how i klientské vztahy vám odcházejí do důchodu. Kdo je nahradí?

Do roku 2030 odejde v Česku do důchodu významná část pracovní síly, zejména z generace silných ročníků 1970–1980. Podle Českého statistického úřadu se efekt stárnutí populace v České republice projeví po roce 2030, kdy velké populační ročníky ze 70. let dosáhnou věku 60 a více let.

S nimi odejde i unikátní know-how a osobní vazby, které budovali desítky let. Je klíčové mladé nejen nabírat, ale aktivně je párovat se staršími kolegy, aby došlo k předání znalostí a udržení vztahů se stávajícími klienty. Bez mezigenerační spolupráce vám začne obchodní paměť firmy mizet.

4. Nemáte naprosto bezkonkurenční nabídku? Samostatná inzerce je vyhazování peněz

Podle LinkedIn potřebuje kandidát v průměru 6–8 kontaktů (touchpointů) se značkou zaměstnavatele, než začne zvažovat pracovní nabídku.

U mladých lidí je třeba na tento faktor dát ještě větší důraz — protože přirozeně měli méně času a příležitostí značku poznat. Pokud jste B2B firma, je šance, že student o vaší existenci vůbec nikdy neslyšel.

Inzerát bez předešlé znalosti značky je jako leták do schránky – většinou skončí v koši.

Co tedy funguje?
  • Nabídněte celoroční nebo prázdninové stáže, částečné úvazky, praxe, stipendijní programy, možnost napsání bakalářské a diplomové práce, dny otevřených dveří
  • Choďte na školy, kariérní dny, nabízejte workshopy, nebo třeba organizujte bootcampy či hackathony
  • Buďte opakovaně vidět – dělejte sociální sítě, čím víckrát vás student potká, tím větší šance, že o vás začne uvažovat. McDonald’s nemá nejlepší nabídky, ale každý mladý ho zná. Proto má uchazeče.
Dalibor Herbrich
Dalibor Herbrich

zakladatel QuickJOBS, celostátní databáze studentů a absolventů s jejich profily a kontakty.

QuickJOBS umožňuje cílení až na úroveň konkrétní školy, fakulty, ročníku nebo lokality. Díky napojení přímo na školní systémy a studijní portály dokáže oslovit až 90 % všech studentů v ČR, a přináší tak zcela nové možnosti employer brandingu a náboru mladých talentů.

Dalibor na LinkedInu
0

Diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat reakce

Přihlásit se
0 reakcí

Tato diskuze neobsahuje zatím žádné příspěvky

MAGAZÍN

Čtěte dál

Eventy
09.04.2025
článek

Jak si na wellbeingu nevylámat zuby aneb máme pro vás úspěšný program krok za krokem

Zdraví a wellbeing
07.04.2025
článek

Zdraví zevnitř: Proč péče o střeva ovlivní celý váš život

Well-being
02.04.2025
článek

Šéfové, spěte! Proč je kvalitní odpočinek vaší nejlepší byznys strategií

Well-being
01.04.2025
článek

SOS! Jak mít společenský život, když jste (skoro) pořád na příjmu?